Kijk voor het nieuwste aanbod in onze vernieuwde webshop: www.krokomingo.nl

Welke soorten luipaarden zijn er?

De luipaard (ook panter genoemd) moet je niet verwarren met de jachtluipaard (of cheetah). De jachtluipaard is het snelste dier ter wereld (op land) en heeft een rankere lichaamsbouw dan de luipaard. Het zijn geen soortgenoten van elkaar. De luipaard / panter kunnen we onderverdelen in 8 soorten:

Afrikaanse luipaard (Panthera pardus pardus)

De Afrikaanse luipaard komt voor in beschermde gebieden in ‘Sub-Saharisch Afrika’, de landen die ten zuiden van de Sahara liggen.

Arabische luipaard (Panthera pardus nimr)

Met zijn 30 kilo is de Arabische luipaard het lichtgewicht onder deze diersoort. Deze soort is ernstig bedreigd en nergens leeft een groep van meer dan vijftig dieren. Deze soort komt voor in Arabië.

Achterindische panter (Panthera pardus delacouri)

Zwarte panters zijn anders dan je misschien denkt geen aparte soort van de luipaard. De zwarte kleur komt door melanisme, het tegenovergestelde van albinisme. In Afrika komt deze ‘afwijking’ nauwelijks voor, maar bij de Aziatische soorten zie je het vaker. Zo ook bij de Achterindische panter. Vooral de dieren die in het dichtbegroeide regenwoud leven, hebben voordeel bij hun zwarte (schut)kleur. De Achterindische panter leeft op het vasteland in het zuidoosten van Azië en het zuiden van China.

Indische panter (Panthera pardus fusca)

Waarom is het een Indische panter en geen Indische luipaard? Dit heeft te maken met geografie. Over het algemeen geldt dat we de soorten die in Afrika voorkomen met luipaard aanduiden en gebruiken we panter voor Aziatische dieren, maar dit is geen wet van Meden en Perzen. Het zal geen verrassing zijn dat de Indische panter voorkomt in India, maar daarnaast kun je dit dier ook tegenkomen in Bhutan, Nepal en delen van Pakistan. Deze panter leeft hier in bosachtige omgevingen, zoals het regenwoud, loof- en naaldbossen.

Sri Lankaanse panter (Panthera pardus kotiya)

De Sri Lankaanse panter komt zoals de naam al doet vermoeden alleen in Sri Lanka voor. Hier leeft hij wel in verschillende omgevingen, zoals de jungle, maar ook hooggelegen bossen. Deze panter eet vooral inheemse diersoorten, zoals het axishert en de muntjak. Ook deze soort wordt ernstig bedreigd, met name door ontbossing.

Javaanse panter (Panthera pardus melas)

De Javaanse panter is zeer zeldzaam en ernstig bedreigd. Deze soort komt alleen voor op het Indonesische eiland Java, waar het (versnipperde) leefgebied van dit dier geschat wordt op 2.267 tot 3.277 km². Naar schatting leven er nog zo’n 250 volwassen dieren op het eiland en de Javaanse panter is hier de laatste grote katachtige, na het uitsterven van de Javaanse tijger.

Amoerpanter (Panthera pardus orientalis)

De amoerpanter wordt ook wel Siberisch luipaard genoemd. Deze ernstig bedreigde soort leeft het meest noordoostelijk van alle luipaarden, onder andere in het noorden van Noord-Korea en in sommige delen van Rusland. In 2007 werden er nog maar circa dertig exemplaren van deze katachtige in het wild geteld. Gelukkig herstelde de populatie van deze panters zich enigszins en was in 2013 de populatie bijna verdubbeld tot ongeveer vijftig dieren.

Anatolische panter (Panthera pardus tulliana)

Uitgestorven of niet? Dat is de vraag. De waarnemingen van een Anatolische luipaard dateren alweer van enkele tientallen jaren geleden, als je tenminste een door een jager in 2013 doodgeschoten dier niet meetelt. Dat was waarschijnlijk een Perzische panter, een katachtige die niet langer als aparte soort wordt beschouwd, maar onder de Anatolische luipaard is geschaard. In Noord-Anatolië werden tussen 1993 en 2002 door onderzoekers nog aanwijzingen gevonden dat er hoog in het Pontisch gebergte luipaarden leefden.

 

In onze webshop in de categorie "luipaarden" vind je al onze producten met de luipaard in de hoofdrol. We hebben diverse leuke luipaarden beelden, kandelaars, sierkussens en heel veel andere leuke producten in de vorm van een luipaard of met een luipaardprint. Klik hier om direct naar de categorie luipaarden in onze webshop te gaan.

zwarte panter liggend in het zand