Kijk voor het nieuwste aanbod in onze vernieuwde webshop: www.krokomingo.nl

Wat eten en drinken olifanten?

Een olifant is een niet-herkauwende planteneter. Per dag eet een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo voedsel, een Aziatische iets minder. Zij eten voornamelijk gras of bladeren, maar ook wortels, boomschors, vruchten of ander groen. Olifanten in dierentuinen krijgen doorgaans meer groenten en fruit, dat voedzamer is, waardoor ze minder tijd met eten bezig zijn.

 

Bij het eten valt nogmaals het nut van de slurf op. Een plukje gras wordt met de slurf uit de grond getrokken, daarna wordt de aarde, tegen de poot, uit het kluitje geklopt en vervolgens wordt het gras in de mond gestoken. Ongeveer de helft van wat een olifant eet, wordt onverteerd uitgescheiden. Dat betekent dat een olifant ongeveer 100 kilo mest per dag levert. Olifantenmest is heel nuttig en vruchtbaar: veel zaden die de olifant heeft opgegeten, worden zo over een groot gebied verspreid. Deze zaden ontkiemen sneller als ze eerst door het lichaam van een olifant zijn gegaan en zo wordt de plantengroei door de olifant eigenlijk verbeterd. Olifanten zijn daardoor feitelijk de boomplanters van de natuur. De mest is niet alleen voor zaden en mestbokken, maar ook voor jonge olifantjes heel nuttig. Jonge olifanten eten soms de mest van volwassene olifanten (coprophagy), het klinkt vies maar het helpt om goede darm enzymen te krijgen om beter te verteren. Een olifant drinkt tussen de 70 en 160 liter water per dag. Drinkplaatsen zijn erg belangrijk voor olifanten, het zijn ontmoetingsplaatsen waar ze vaak ook gezellig samen in bad gaan. Bij droogte weet de olifant waar water te vinden is en graaft een kuil om grondwater naar boven te halen. Nadat de olifanten hun dorst gelest hebben, blijft er nog water over voor andere dieren om te drinken, die anders zouden omkomen van de dorst.

 

In onze webshop in de categorie "olifanten" vind je al onze producten met de olifant in de hoofdrol. We hebben diverse leuke olifanten knuffels, olifanten woondecoratie, een olifanten puzzel en meer. Klik hier om direct naar de categorie olifanten in onze webshop te gaan.